Hållningsyoga

Klassen vänder sig till dig som har återkommande besvär med nacke, länd-och/eller bröstrygg. Du kanske har haft smärtutstrålning i arm, säte eller ben under perioder men du har det inte just nu. Du har kanske svårt att koncentrera dig, har sömnsvårigheter eller upplever på annat sätt att du har för hög stressnivå.

Målsättning: Förädla din teknik att hålla bålen stabil på både djupet och mera ytligt. Du lär dig även att stabilisera övriga leder, du stärker dina ben och du blir smidigare i hela kroppen. Balansen förbättras. Som bonuseffekt blir du mera närvarande.

Fysiska krav: Du kan promenera under minst 30 min i raskt tempo.

Klassbeskrivning: Klassen startar med 10 min information inom något tema från hållningsyogan. I övrigt är detta en fysisk och dynamisk form av yoga. Övningsvalet är hämtat från Hatha yogans enorma utbud av positioner. Positionerna (asanas) är sammanlänkande för att ge en behaglig känsla av flyt och sammanhang. Syftet med alla positioner är att ge en ökad funktion i vardagen och ge en känsla av frihet och närvaro i kropp och sinne. Vi använder vår kropp som redskap i stående, sittande och liggande. Vi använder även mattor, block och rep som redskap. Ta gärna med en handduk. Skor är inte nödvändiga. Följsamma träningskläder rekommenderas. Inget konditionsmoment ingår i klassen. Klassen avslutas alltid med 5 minuters total avslappning- Savasana.

Var: Kållered Rehabs träningslokal
När: Måndagar kl 16:30-17:30 under 10 veckor. Prova-på-tillfällen erbjuds. Anmälan är obligatorisk på grund av begränsat antal platser.
Max antal deltagare: 6
Kostnad: 50 kr eller frikort
Anmälan: via din behandlande sjukgymnast

Klasserna leds av leg sjukgymnast Inger Welliver. Inger är Kållered Rehabs egen sjukgymnast som har mångårig erfarenhet av olika typer av gruppträning, är STOTT Pilatescertifierad instruktör samt är instruktör i klassisk yoga

 

 

Teman i Hållningsyogan

Varje kurstillfälle startar med ca 10-15 min information om något av följande teman:

  1. Ahimsa (icke-våld) dvs vara lyhörd för kroppens signaler. Rotlåset (djup bålstabilitet) och ytlig bålkontroll.
  2. Pranayama (andnings”kontroll”) Dristi (blick)
  3. Hur strama muskler respektive svaga muskler påverkar vår funktion i vardagen och i yogautövning.
  4. Nacke
  5. Axlar
  6. Armbågar/handleder
  7. Höfter/knä
  8. Planka, stående hund etc
  9. Krigare A och B
  10. Önskemål (”favoriter” i repris)